Mangospot.dk

På udkig efter...
I (skift)

Bliv inspireret af den spanske madkultur

12. April 2017

Danske madretter er fantastisk traditionelle og hører vort ganske danske land og madkultur til. Som danskere holder vi dog også rigtigt meget af, at lade os inspirere af andre madkulturer såsom den mexicanske- italienske og amerikanske madkultur. Men en madkultur som vi ofte glemmer, men dog alligevel synes så godt om, er den spanske madkultur. Men hvad præcis definerer den spanske madkultur? Læs med herunder og få en historisk baggrund og forståelse for de mest fantastiske og spanske signaturretter, i relation til at lade dig inspirere hjemme i eget køkken.

Tapas
Tapas er navnet på en lang række små retter som enten kan bruges som appetitvækkere eller som hovedmåltid. Ankommer du da også til Barcelona, Madrid, Malaga, se flybilletter til Malaga, Valencia eller andre smukke spanske byer, alle fyldt til randen med stil og skønhed, serverer størstedelen af restauranterne også en eller anden form og fortolkning af det fantastiske koncept. Den oprindelige tapas-ret stammer fra det spanske udsagnsord Tapar der betyder at dække. Den klassiske fortolkning af dette er derfor, at tapas altså oprindeligt udelukkende fungerede som en snack til at dække en drink eller et godt glas vin. I dag er tapas dog næsten blevet hvermandseje i diverse madkulturer og kan fortolkes på uendelige måder, og fungerer altså samtidigt både som snacks og som hovedmåltid.

Paella
Paella betyder oprindeligt kasserolle eller lille pande, og er en ret som er typisk bestående af ris med safran tilsat diverse grøntsager og former for kød og fisk, hvilket oftest er en blanding af både kød, fisk og skaldyr. Paella er, ligesom tapas, at finde i alverdens afskygninger og afspejler oftest den pågældende restaurants speciale og signaturretter på bedst mulig vis. Er du interesseret i at prøve kræfter med den fantastiske og autentiske ret hjemme i egne gemakker, er der da også tonsvis af inspiration at hente på internettet, herunder på diverse hjemmesider, se blandt andet Hurtig Mums, og farverige madmagasiner.


Chili Con Carne

Oprindeligt betyder denne ret noget så simpelt som Chili med kød. Denne består altså af kød og diverse grøntsager i en krydret, og til tider, stærk sauce. For det meste bruges oksekød, og dette er da også det oprindelige udtryk, men alt lige fra svinekød til kalkun tages i brug, når denne skønne ret skal fortolkes verdens over. Retten menes at stamme fra Mexico, men spørger du mexicanerne vil du oftest blive informeret om, at det eneste som mexicanerne har til fælles med retten, er det spanske sprog, og den krydrede og højtelskede ret er derfor blevet taget sig mest til i Spanien selv. Så til trods for, at Chili Con Carne muligvis ikke oprindeligt stammer fra Spaniens land selv, associerer mange dog retten med landet, og ikke mindst med det spanske sprog.

 

Aïoli
Denne fantastiske opfindelse er ganske vist ikke en ret i sig selv, selvom mange mennesker måske ville påstå andet. Alligevel har hele verden taget denne enkle og særdeles velsmagende hvidløgsmayonnaise til sig med kyshånd, og den kan da også bruges som tilbehør til det meste. Oprindeligt bruges Aïoli som tilbehør til den spanske tapas, men er efterhånden blevet brugt verden over som tilbehør til diverse snacks såsom brød, forretter og som supplement til en dressing, mayonnaise eller en sauce. Aïoli er dog blot en variant af den oprindelige mayonnaise, men bliver brugt i flæng som en velsmagende kold sauce med knust hvidløg.


Inspireret?
Som ovenstående eksempler på spanske retter pointerer, lader vi os altså inspirere mere af det spanske køkken samt den spanske madkultur end først antaget, og dette er da også utrolig nemt. Herunder er det kun fantasien som sætter grænser for hvad der er muligt inden for den spanske madkultur.


Disqus comments form

Hotteste Mangospot-byer i Danmark


×

Bliv MangoSpotter!


Allerede er MangoSpotter?
×

Brug din MangoSpot-konto:


Er du ny her? Bliv MangoSpotter!Har du glemt dit kodeord?
×

Forslå et nysted på Mangospot.dk

Hjælp os med at gøre Mangospot.dk bedre ved at sende os oplysninger om steder, der endnu ikke er online på siden. Udfyld gerne så mange af felterne som muligt. Er du ejer af stedet kan du udfylde dine kontaktoplysninger, så du kan få besked så snart vi har oprettet dit sted.

×