Mangospot.dk

På udkig efter...
I (skift)

Derfor smager flymaden dårligt

23. July 2017

Du kender følelsen: 10.000 meter oppe i en gigantisk metalkasse. Den flyver. Et mirakel. Du får serveret maden – men den smager ikke nær så godt som nede på jorden.

Hvad går der galt?

Selv den bedste kok vil have udfordringer med at lave mad 10 kilometer oppe i luften (den almindelige højde for rutefly), da vores smagsløj simpelthen bare fungerer anderledes. Hvis de overhovedet fungerer.

Hvis du gerne selv vil op at flyve i nær fremtid, er denne artikel skrevet af søgemaskinen BilligeFlybilletter.net – find dine billige flybilletter.

Når vi er højt oppe i luften fungerer hverken smagsløj eller vores lugtesans – og hvordan vores mad smager er faktisk afhængig af netop de to.

Den lavere fugtighed, lavere lufttryk og baggrundsstøjen bidrager alle til, at vi ikke kan smage, hvad maden ville smage af på jorden.

Med 10.000 meter ned er luftfugtigheden bare 12 % - det er mindre end de fleste desserter.

Salt og sukker duer ikke  - men surhed..

Oppe i luften er det i særlig grad salt og sukker, vi ikke kan smage. Nylige undersøgelser har til gengæld vist, at surhed, bitterhed og meget stærke smagsvarianter stadig fungerer oppe i luften. Måske har du selv oplevet, hvordan du på længere ture er blevet serveret sydamerikansk eller asiatisk mad – det fungerer slet og ret bedre med en stærk pad thai i kabinen end med en sandwich. Herudover tilføjer flyselskaberne meget mere salt til vores retter for at udligne effekten af det lave tryk og den lave luftfugtighed.

Tomater – og spis når du ankommer

For at få en kulinarisk oplevelse ud af din rejse kan du gøre flere ting.

En af at spise stærk mad på flyet. Tomater fungerer også godt, hvorfor mange mennesker kun kunne finde på at drikke tomatjuice på flyet og ikke, når de er landet igen.

Herudover bør du finde de lækreste retter på jorden i stedet.

På en søgemaskine som HotelKøbenhavn.dk kan du vælge hoteller i København, der har særligt lækre restauranter, så du spiser godt hver dag – ligesom du med koncepter som EarlyBird kan prøve noget nyt eller du ved at sortere på TripAdvisor eller her på Mangospot finder de bedst bedømte restauranter, hvor du er.

For mange kan flyveturen også handle om alene at komme fra A til B. I givet fald kan du nyde maden du får – og husk at købe nødder og anden energitung mad i lufthavnen, så du selv har noget at spise, hvis menuen om bord ikke er nok til at spise dig mæt i. Du kan som regel også købe mad på flyet, men den manglende konkurrence betyder, det kan være feriens dyreste fornøjelse.


Disqus comments form

Hotteste Mangospot-byer i Danmark


×

Bliv MangoSpotter!


Allerede er MangoSpotter?
×

Brug din MangoSpot-konto:


Er du ny her? Bliv MangoSpotter!Har du glemt dit kodeord?
×

Forslå et nysted på Mangospot.dk

Hjælp os med at gøre Mangospot.dk bedre ved at sende os oplysninger om steder, der endnu ikke er online på siden. Udfyld gerne så mange af felterne som muligt. Er du ejer af stedet kan du udfylde dine kontaktoplysninger, så du kan få besked så snart vi har oprettet dit sted.

×