Mangospot.dk

På udkig efter...
I (skift)

Guide til knive ved borddækning

5. May 2017

Knive bliver fremstillet i en mængde former, nogle med savtakkede blade. Andre med sløve knivsæg og spidse, eller rundede ender. Knive med savtakkede blade, så som steakknive, skærer kød. Knive med sløve knivsæg, så som middagsknive, frokostknive og dessertknive, skærer bløde, eller kogte retter.

Knive med spidse ender, som steakknive, frugtknive, eller fiskeknive, skærer kød, skræller frugt og udskiller fiskeben. Knive med stumpe ender, som smøreknive, smører mad.

Her vil vi give en kort introduktion til de meste anvendte knive til spisebordet:

Middagsknive

Steakknive

Fiskeknive

Dessertknive

Frugtknive

Smøreknive

Dimensionerne på knivene nedenstående vil kunne variere en smule, alt efter hvem der har produceret dem.

 

 

Middagsknive

Middagskniven er den længste kniv i et sæt spisebestik. Den anvendes til at skære og til at skubbe mad med og lægges på bordet til alle måltider, formelle og uformelle. Undtagelsen er, når der serveres suppe som hovedret og en middagskniv her ikke er nødvendig. Når en kniv behøves til at skære et ekstra stort salatblad, et stykke romaine salat, eller et stykke hovedsalat, anvendes en middagskniv. Undtagelsen er ved en formel middag, hvor en ekstra middagskniv stilles til rådighed for salaten.

 

Steakknive

Steakkniven er en speciel kniv, som ikke udgør en del af et sæt spisebestik. Den er ca. 8 1/4 til 9 tommer lang og har en skarp spids og et savtakket blad til at udskære tykke portioner af kød. Ved et almindeligt måltid bliver en steakkniv ikke stillet til rådighed, hvis der bliver serveret ristet kød, som let bliver skåret med en almindelig middagskniv.

 

 

Fiskeknive

Fiskeknive varierer i størrelsen, men har sædvanligvis en længde på omkring 8 3/4 tommer. Fiskekniven har en speciel form og er ikke indbefattet, som del af et sæt spisebestik. Fiskekniven fremviser et bredt blad med en sløv æg og en spids med et hak, som anvendes til at adskille fiskeskelettet fra kroppen og til at løfte benene op på et fad.

 

Dessertknive

Dessertkniven har en længde på ca. 8 tommer og fremviser et smalt blad og en rundet, eller spids ende. Den rundede ende anvendes til at dele bløde desserter og den spidse ende til at skære hårde desserter. Dessertkniven er et specialiseret redskab, som ikke udgør en del af et spisebestik. Den bruges ved formelle og uformelle middage sammen med en dessertgaffel.

 

Frugtknive

Frugtkniven bruges til at skære og skrælle frisk frugt ved bordet under formelle og uformelle middage. Frugtkniven er ca. 6 1/2 til 7 1/4 tommer lang. Det er et specialiseret redskab, som ikke er en del af et spisebestik. Frugtkniven har en spids ende og et smalt blad, som er lige, eller let buet. Undertiden er bladet savtakket.

 

Smøreknive

Smørekniven er omkring 5 til 6 tommer lang. Det er den mindste kniv i et sæt spisebestik. Spidsen af bladet er rundet og nogle er en smule bredere i spidsen. Smøre kniven bruges forskelligt under formelle og uformelle middage. Ved en formel middag, som serveres i et privat hjem, hvor strenge regler følges, byder mangfoldigheden af retter tilstrækkelige smagsprøver og sammensætninger uden behov for brød og smør – og smørekniven anvendes ikke. Imidlertid kan der, ved formelle frokoster og uformelle måltider, blive serveret færre retter, der bliver forsynet med brød og smør – og en smørekniv kan bruges.


Disqus comments form

Hotteste Mangospot-byer i Danmark


×

Bliv MangoSpotter!


Allerede er MangoSpotter?
×

Brug din MangoSpot-konto:


Er du ny her? Bliv MangoSpotter!Har du glemt dit kodeord?
×

Forslå et nysted på Mangospot.dk

Hjælp os med at gøre Mangospot.dk bedre ved at sende os oplysninger om steder, der endnu ikke er online på siden. Udfyld gerne så mange af felterne som muligt. Er du ejer af stedet kan du udfylde dine kontaktoplysninger, så du kan få besked så snart vi har oprettet dit sted.

×